Maszynka do miesa reczna zeliwna

Wilk do ciała więc nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wielce mocniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

http://marktest.pl/de-biostenix-sensi-oil.html

Szeroki wybór wilków na zbycie pozwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu sezon na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) a nie wymaga olbrzymiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania stanowi o dużej sile maszyny. Jak każde dania brane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia zakłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa daje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w dalekie akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znaczne urządzenie, tanie w dostępnych cenach, używane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę gdy w konkretnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również indywidualnych ulepszaczy.